Coursera’nın Google It Automation with Python Sertifikası Nasıl?

anıl kaynar
2 min readFeb 25, 2021

Uzun süreli bir online sertifika almaya karar verdiğimde Google’ın Coursera kurslarının reklamlarını görmekteydim. Biraz araştırdıktan sonra almaya karar verdim. Çok zor bir kurs değildi ancak hiçte boş bir kurs gibi de görünmüyordu. Direkt olarak advance kurslar almak yerine böyle bir başlangıç yaptım ve hiç pişman değilim.

Kurstan bahsedecek olursak 5 adet kurs ve 1 adet uygulama modülünden oluşuyor kurs. İlk olarak temel Python’u öğretiyor ancak yeni başlayanlar için biraz zorlayıcı olabileceği açık. Python kursu ise gerçekten çok iyi hazırlanmış ve quizler bazen gerçekten zorlayıcı olabiliyorlar.

Sonrasında Using Python with Interact with Operating Systems kursu geliyor ve gerçekten güzel bir kurs. Sadece bir kaç araç ve biraz linux öğreten bir kurs. Regex’i gerçekten uygulamalı bir şekilde öğretmeleri gerçekten “ Şimdi Regex biliyorum da kullanmaya geldi mi bilemiyorum. “ diyen insanlar için oldukça faydalı bir yaklaşım sunmakta. Üniversitelerinin Operation Systems (Opsis) dersi labları için örnek olabilecek bir kurs.

Sonrasında Introducting to Git and Github kursu geliyor ki en çok şey öğrendiğim kurs git kursu oldu. Diğer kurslardakine nazaran daha az uygulama içerse de Kendiniz yapmak zorundasınız ki tecrübesiz biri için çok çok zor.) gerçekten güzel bir kurs. Temel olarak Pro: Git ismindeki kitabın metodolojisini takip eden kurs temel giti öğretmekle kalmıyor remote ve git-server konularına da değiniyor.

Troubleshooting and Debugging Techniques kursu ise sisteme temas etmeye ve sorunları anlamaya yönelik bir kurs. Öğrettikleri metodoloji ve çalışma tarzı iş yaşamında sadece teknoloji alanında çalışanların değil bütün çalışanların kullanabilecekleri bir altyapı. Gösterdikleri toollar ve diğer araçlar ile de işler çok daha kolaylaşıyor. Labları çok da iyi değil ama hiç kötü de değil.

Configuration Management and Cloud kursu Puppet ile başlıyor ve 2 hafta sonunda Cloud’a geçiyor. Puppet kullanılması kolay bir araç ve hiç değilse merkezi serversızda olsa her yeni cihaz kurulumunda bir requirements.pp dosyası dahi çalıştırsanız sizi büyük bir yükten kurtarıyor. Google Cloud’un alerting alerting mekanizmasından dahi bahsedilen kurs gerçekten iyi. Lablarından masraftan kaçınmamaları da insanı mest ediyor.

Kurslar sonrasında uygulama modülü ile karşılaşıyoruz. Uygulama modülünün ilk 3 haftasını tek bir işi yapan araçlar istenirken final modülünde hepsini birlikte yapan bir komple bir lab ile Sertifikayı sonlandırıyoruz.

Lablarda ilk kurs sonrasında Qwiklabs isimli online öğretim platformunu kullanıyoruz. Qwiklabs bize temelde Google Cloud içinde çeşitli sistemlerin, araçların, dosyaların yüklü olduğu google cloud VMleri sağlıyor. Vm’ler üzerinden işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ben genelde kodlarımı VM’de yazmayı tercih ettim Nano editöründe ancak ben bu şekilde yıllardır çalıştığım için sizin kendi favori editörünüzde kodlarınızı yazmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Lablardaki makinelerin internete bağlı olması ve pip vb ile gerekli paketleri yükleyebilmemiz işimizi kolaylaştıran bir başka etmendi. Debian tabanlı VM’ler ile işlemlerimizi gerçekleştirdik ve dolayısıyla her bir makine de apt paket yöneticisi bulunmaktaydı. Bir makinede her Nano editörünün yüklü olmaması gerçeği ile karşılaştım ancak neyseki vi yüklüydü. Sadece bir kez dosyaların yüklenmemesi sorunu ile karşılaştım ki ikinci denemede dosyalar yerli yerindeydiler.

Sonuç olarak güzel bir deneyimdi. 1 ay gibi bir süre 2–6 modüller arasını bitirdim ancak sindire sindire yapmanızda fayda var. 3–4 ay gibi bir sürede yaparsanız öğreneceğiz şeyler kafanıza daha iyi oturacaktır. Ben Vaktimin büyük kısmını git kursuna harcadım ve bana bayağı bir katkısı olduğunu düşünüyorum.

Originally published at http://anilkaynr.wordpress.com on February 25, 2021.

--

--