Basketbol İstatistikleri Hakkında İlginç bir Makale Hakkında

anıl kaynar
2 min readDec 24, 2020

Makale gerçekten basit olarak kullanılan bütün yöntemlerden bahsediyor ve haklarında çeşitli bilgiler de veriyor. http://vishub.org/officedocs/18024.pdf

Öncelikle Possession’ dan başlıyor makale. Possession topun kontrol geçtikten sonra sayı, savunma ribaundu veya top kaybına kadar olan süre olarak anlatılıyor. Nba’de son yılların yükselen trendi olan possession’u box score’dan yaklaşık olarak hesaplayabileceğimiz bir şekle getiriyorlar ki:

possesion=Field_Goal_attemp + 0.44* free_throw_attempt- offensive_reb + turnover.

Field Goald attemp + 0.44* Free Throw attempt — Oreb + Turnover.

Evet görüldüğü üzere offensive reboundlar possesion eklenmiyor aksine çıkartılıyor. Son yıllarda giderek daha az takımın Offensive rebounda kaynak ayırması belki de yukarıdaki formülden dolayıdır.

Sonrasında Possession ile bağlantılı olan Offensive ve defensive Ratinglere geçiyor: Formülasyonu şu şekilde:

offensiverat=PTS_team/possesion_team × 100 defensiverat=PTS_oppenent/possesion_oppenent × 100

Defensive Ratingi minimize etmeye çalışırken Ofansif Ratingi maksimize etmeye çalışmaktayız. Ratingler ile de baktığımızda 90lar sonu 200ler başının NBA’in en kötü olduğu yıllar olduğunu net bir şekilde görüyoruz. 90lar sonu 2000ler başı Savunma odaklı, bol bol post up ve isolation’ın oynadığı yavaş bir lig olarak göze çarpan yine de iyi toparlamıştır.

Sonrasında Floor Percentage diye bir metrikten bahsediyorlar. Floor Percentage:

floor_percentage=sayı_buldugun_possesion_sayısı/toplam_possesion_sayısı

olarak tanımlanıyor. Son şampiyon Lakers’ın Floor Percentage alanında lig lideri olması dikkatlerden kaçmıyor. Üstelik bize Lebron’un oyunu ne kadar iyi kontrol ettiğini de gösteren bir istatistik olarak göze çarpıyor.

Per-Minute istatistiklere geldiğimizde ise 36 dakikadan değil 40 dakika üzerinden hesaplamaları dikkatimi çekiyor ancak sonra makalenin yazıldığı tarih olan 2006'da 39 ve üstü dakika oynayan bir yığın oyuncu olduğu bilgisini hatırlıyorum. PTS per min ise şu şekilde hesaplanıyor:

ptspermin=pts/how_many_minutes_player_play*min

Evet Allen İverson’a tepki olarak ortaya çıkan 🙂 per minute istatiskleri az süre bulan oyuncular için bir umut ışığı olarak göze çarpmakta ki makalede de Kirilenko ve Michael Redd’den bahsetmişler ki sonrasında gerçekten 2 oyuncu da kendilerine all-star birer kariyer yaptılar.

Tarihi istatistik karşılaştırması için Pace adjusted per minute istatistik kullanılyor ki doğru olan da bu.

EFG ve TS’ den bahsederken makale EFG sadece 3'lüğü öne çıkarırken, Efg serbest atışları dikkate almazken True shooting dikkate alıyor. Hardenlı bir ligde True Shootingin daha iyi sonuç vereceği de aşikar :).

Rebound Rate istatistiğinden bahsediyorlar ve gerçekten takımlar için önemli olduğunu anlıyorsunuz. Rebound rate hesaplanırken:

rebound_rate_player=(reb_player/rebound_total)* (minute_player_played/total_minuted_played)

yani rebound rate oyunda kaldığı süre içerisinde oyuncu reboundların ne kadarını almış diye düşünebiliriz.

İlginç bir şekilde offansif ve defansif rebound oranları arasında negatif korelasyon olduğunu söylüyorlar. İlginç bir durum.

Sonrasında Four Factor ‘den bahsediyorlar. Takımların belirtilen 4 metrikte kendilerini geliştirmeleri yönünde bir açı sunuyorlar. Faktörler:

EFG, Possesion başına Turnover, Offensive Rebounding rate, Serbest atış oranı

Morey ve D’antoninin Houston’ının oynadığı Kaan Kural’ın değimi ile mağara adamı basketbolu yukarıdaki 4 faktörü en iyi maksimize eden takımlardan biri. Minimum top kaybı maksimum efficency, yüksek serbest oranı ve belli seviyenin üstünde rebounding rate. Tarihin en iyi takımı olan Golden State’i neredeyse yenen Houston gerçekten bir istatistik harikası olarak göze çarpıyor.

Plus Minustan bahsediyorlar ve takım arkadaşlarının başarısının birtakım oyuncuları olduğundan çok daha iyi gösterdiği söylüyorlar. Özellikle Defensive plus minusta göze çarpan bir durum söyledikleri. Advanced versiyonlarının kullanılması mantıklı olabilir.

Evet böylece basketbol istatistiğine başlamış olduk beraber. İlerleyen günlerde sıralama (ranking) yapabilmek dileklerimle.

Originally published at http://anilkaynr.wordpress.com on December 24, 2020.

--

--